Menü

A megújuló zöld palack

Megújuló és újrahasznosított anyagokból készült Zöld rost palack

Az alapötlet

A csomagolás egy látható és kézzelfogható része a Carlsberg Csoport által kínált termékeinek. Ugyanakkor ez sajnos CO2 kibocsátásunk egyik meghatározó eleme is. Abból az alapötletből indultunk ki, hogy optimalizáljuk erőforrás felhasználásunkat azáltal, hogy egyensúlyt teremtünk a termék használhatósága és szabványa között a környezetre gyakorolt hatásának figyelembevételével. A sörfőzés üzletünk alapja, nem pedig a csomagolás, ezért az ellátási lánc mentén felhívtuk mások figyelmét is célunk elérésben.

Martin Pedersen, Ügyvezető, EcoXpac:

''Izgalommal tölt el minket, hogy a Carlsberggel közösen olyan üveget fejleszthetünk ki, amely egyaránt valóban újrahasznosítható és vonzó a fogyazstó számára. Az elkövetkezendő 3 év kihívásokkal teli, ugyanakkor izgalmas is, alig várjuk már, hogy az üveg piacon legyen már."

Együttműködés újítókkal

2015-ben, a Carlsberg Körforgás Közösség (Carlsberg Circular Community) program keretében elindítottunk egy közös fejlesztési projektet egy dán csomagolással foglalkozó vállalattal, az EcoXpac-al – a Dán Innovációs Alap és a Dán Műszaki Egyetem támogatásával – hogy közösen egy olyan sörös üveget hozzunk létre, amely megújuló és környezetbarát fa alapú növényi rostból készül.

Teljes mértékben biológiailag lebomló csomagolás

Közösen fejlesztjük a Zöld rost palackot, amely a fenntarthatósági innovációnk alapköve lesz. Rostjai olyan tudatosan tervezett forrásokból származnak, amely során egyenes arányban, vagy akár még gyorsabban ültetik újra azon fákat melyet felhasználunk. Továbbá minden olyan potenciálisan felhasználható rosttal is számolunk, amely környezettudatosan előállítható. És ha már az üvegnek semmilyen környezetszennyező hatása sincs, mivel teljesen lebomló anyagból készül, arra törekszünk, hogy egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert hozzunk létre, amelybe a jelenleg elérhető palackok és dobozok is beleilleszthetőek. A 3 éves fejlesztési folyamat során partnereink segítségével  arra törekszünk, hogy optimalizáljuk a palackot környezetbarát megközelítésből, a termékéletgörbe és a Cradle-to-Cradle® értékelés rendszere alapján.

Kevesebb energia

Arra számítunk, hogy a Zöld rost palack előállítása kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos üveg, köszönhetően az új rost-szárító technológiának. Ez csökkenti a fosszilis anyagok felhasználást a gyártás során.

Elköteleződés az együttműködés irányába

A közös project és gondolkodás megerősít minket abban, hogy együttműködjünk másokkal, valamint alátámasztja annak a fontosságát, hogy növeljük a fenntarthatóságot. Amennyiben a csomagolás innovációnk a tervezett 3 éven belül megvalósul - amivel abszolút számolunk, egy izgalmas új csomagolást hozunk létre és egy újabb fontos lépést teszünk a zéró kibocsátásért tett utazásunk során.