Menü
carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_2880x1440.jpg

1847

J.C. Jacobsen megalapítja a Carlsberget

Jacob Christian Jacobsen, a Carlsberg alapítója, 1811-ben látta meg a napvilágot. Miután az apja 1835-ben elhunyt, J.C. Jacobsen sörfőző mester lett. A sörfőzés iránti elkötelezettség a vérében volt. Sörfőzés iránti szenvedélyének, valamint a természettudományok iránti érdeklődésének köszönhetően egy élethosszig tartó kalandra indult a minőségi sör felfedezésére. Az első útja Bavariaba vezetett, ahol egy újfajta sör főzésének technikáját tanulta meg a Gabriel Sedlmayr's zum Spaten sörgyárban, Münchenben. 1845 nyarán, két kupányi Spaten élesztővel egy erre a célre kialakított kalaptartóval tért vissza Dániába postakocsival.

Hosszú útja során gyakran megállt, hogy hideg vízzel hűtse és ezzel hidegen tartsa az élesztőt. J.C. Jacobsen élete első főzetét édesanyja mosókonyhájában készítette el. Addig tökéletesítette a receptet, amíg maximálisan megfelelőnek találta. Az általa megalkotott új lager sör számára szükségessé vált egy hűtőraktár. Ezért Koppenhága határában gyárat épít, melynek nevét első fia, Carl és a Valby domb (dán nyelven “bjerg”) után nevezett el. Ezzel a Carlsberg 1847-ben megkezdte hódító útját. A hivatalos nemzetközi bejegyzésig közel 21 évet kellett várni, amikor a Carlsberg eslő exportja megindult Nagy-Britanniába.

1867

A Carlsberg gyárat súlyos tűzvész pusztítja

gl-c-brand-1867514.png

J.C. Jacobsen a tűzvészt követően modernizálta sörfőzdéjét. 1879-ben Carlsberg üzembe helyezte Dánia első hűtőberendezését, amellyel megvalósíthatta az alacsony hőmérsékleten történő alsó erjesztést. Ezzel a sör minőségén is javított, melynek köszönhetően az értékesítés is nagymértékben nőni kezdett. Carl, Jacobsen fia visszatért, miután Európában elsajátította a sörfőzés tudományát. Amikor Carl 1871-ben visszatért, J.C. átadta neki az új Annexe Sörfőzdét, hogy bérlőként működtesse. Miután különvált az apjától, Carl létrehozta a saját sörfőzdéjét 1872-ben, melyet Ny (új) Carlsbergnek nevezett el. 10 éven belül az Ny Carlsberg eladása túlszárnyalta apja „Old Carlsberg” (Régi Carlsberg) teljesítményét. Carl a sörét a Carlsberg márkanév alatt forgalmazta, és apja ellenzését figyelmen kívül hagyva, rövidebb szavatossági idővel készítette. Ettől kezdve a két Jacobsen mindenen összeveszett Carl terjeszkedési tervétől kezdve egészen a sörfőzde nevéig. J.C. nem akarta megengedni Carlnak, hogy ugyanazt a nevet használja, és bíróság elé vitte az ügyet. Carl nyerte a csatát. J.C. Jacobsen igyekezett meggyőzni fiát, hogy változtassa meg gyára nevét, mivel szerette volna megtartani a nevet és az akkori címkét is. Végül 1887-ben békültek ki egymással, nem sokkal J.C. halála előtt.

lagerkaelder-1950_2.jpg

1868

A Carlsberg első exportja

bottles-factory.jpg

1870-es évek

J.C. Jacobsen nemzetközi díjakat nyer

1875

Létrehozzák a Carlsberg Laboratóriumot a malátázás, főzés és erjesztés folyamatának fejlesztésére

1876

Létrehozzák a Carlsberg Alapítványt a Carlsberg Laboratórium irányítására és a dán tudományos kutatásokért

1882

Apjával való érdekellentétek miatt, Carl Jacobsen megalapítja az NY Carlsberg sörgyárat

timeline-20110428-151722-6.jpg

1883

1883-ban Emil Christian Hansen professzor megalkotja a sörgyártás egyik legfontosabb elemének alapját, a tiszta élesztőkultúra rendszerét. Hansen megértette, hogy a “rossz sör” nem csupán a baktériumfertőzés eredménye, ahogy azt Pasteur feltételezte, hanem a szennyezett élesztő is okozza. Ezután azon dolgozott, hogy izolálja a jó élesztő egyetlen sejtjét, és tiszta kultúrában szaporítsa. J.C. Jacobsen minden laboratóriumi felfedezését ingyen megosztotta az egész sörfőző iparággal. Ugyanez vonatkozott az élesztőre is, amelyet a carlsbergi élesztőtoronyból osztottak szét egészen 1988-ig. Ahogy J.C. mondta, nincs miért félned a konkurenciától, ha te készíted a világ valószínűleg legjobb sörét.

Doctor Søren P.L. Sørensen, a Carlsberg Laboratórium Kémiai Részlegének vezetője találta fel 1909-ben a pH skálát. A pH jelentése: power of hydrogen (a hidrogén ereje), és a skála egyszerű lehetőséget biztosít az oldat hidrogéntartalmának mérésére, és így a savasságának meghatározására egy 0-tól 14-ig tartó skálán. A sörfőzés folyamatában a pH-skála alkalmazása forradalmi volt, és a felhasználásának számtalan lehetősége van más területeken is. Doctor Søren P.L. Sørensen a Carlsberg Laboratórium Kémiai Részlegének vezetője volt 1901-től 1938-ig. Az ő vezényletével úttörő jelentőségű kutatásokat végeztek a fehérjékkel, az aminosavakkal és az enzimekkel – ez adja napjaink fehérjekémiájának az alapját.

1889

Elindul a Carlsberg exportálása Ázsiába

1904 - az első Carlsberg sör

A híres Carlsberg logót 1904-ben tervezte meg Thorvald Bindesbøll dán építész. Ugyanebben az évben a Carlsberg a dán királyi család hivatalos udvari beszállítója lett. A korona a Carlsberg címkén ezt a rendkívüli megtiszteltetést jelképezi. A Carlsberg főzése során használt természetes alapanyagokat a címkén található komlólevél szimbolizálja. Mind J.C. Jacobsen, mind pedig Carl számára kiemelten fontos volt a Carlsberg gyár és annak környéknek kinézete. Mindketten hittek abban, hogy egy vonzó és művészi környezet megteremtésével képesek az emberek hangulatát jobbá tenni, mely hatással van teljesítményükre is. Új építészeti megoldásokat keresték, hogy ezáltal egy páratlan sörgyárat építsenek.

Carl megbízta Vilhelm Dahlerup építészmérnököt és P. S. Beckman mesterépítészt, hogy készítsenek egy új kéményt a gyárhoz. Az új építmény páratlan volt az ipari létesítmények között. 56 méter magasságig egyiptomi lótuszvirág-motívumok és vízköpők díszítik a párizsi Notre-Dame-on látható motívumokhoz hasonlóan. A régi bejáratnál található kapunak egy 12 ágú csillag van. A 12 ágú csillag a régi idők Carlsbergjének védjegye volt. A legismertebb építmény valószínűleg az elefánttorony. Az elefántok szimbolizálják Carl 4 gyermekét. Jacobsen azért választotta az elefántot, mert ez az erő, hűség és iparosodás jelképe; egy tökéletes párosítás mottójához: Laboremus Pro Patria (dolgozzunk közösen országunkért).

1906

Az Új és Régi Carlsberget hivatalosan is egyesítette a Carlsberg Alapítvány, és Carl lett a Carlsberg Sörgyárak első vezérigazgatója. Létrehozza a nyugdíjalapot, és bevezeti a 8 órás munkanapot az alkalmazottai számára.

carlsberg-heritage-united_at_least_2880x1440.jpg

1909

S.P.L Sørensen kifejleszti a pH skálát

jacobsen_3_carlsberggroup.jpg

1900-as évek

Tovább folytatódik a Carlsberg terjeszkedése és exportja

1932

A Carlsberg export részlege megalakul és előirányozzák a rendszeres látogatásokat az import ügynökök számára

1954

Aláírnak egy egyezményt, amely alapján Írország, Gibraltár és Málta a saját piacaik számára palackozhat Carlsberget

1966

Megszületik az első olyan tengerentúli licensz szerződés, amely alapján Dánián kívül a Photaides Sörgyárak is főzhet sört Cipruson

1968-1990-es évek

1968 és 1981 között a Carlsberg tovább növeli nemzetközi jelenlétét további gyárak alapításával Dánián kívül. Az első tengerentúli üzemet 1968-ban nyitják meg. 1972, 1974 és 1981, a Carlsberg sörgyárat épít Malajziában, az Egyesült Királyságban és Hong Kongban.

1976-ban a Carlsberg és Tuborg értékesítése világszerte megelőzi a hazai dániai értékesítési adatokat. A két márka sikerességét a folyamatos és megbízható minőségnek, a szakértelemnek és az alkalmazott technológiának köszönheti.

Az 1990-es években a Carlsberg nemzetközi terjeszkedése tovább folytatódik, felvásárlásokkal és új üzemek létesítésével erősíti piaci pozícióját többek között Portugáliában, Svédországban, Olaszországban, Vietnámban, Kínában, Lengyelországban, Latviában és Horvátországban.

 

20081119-220931-1.jpg

1970

A Carlsberg tőzsdei bevezetése a koppenhágai tőzsdére

1973

"Valószínűleg a legjobb sör a világon" szlogen születése

carlsberg-draught.jpg

2004

A Carlsberg Hungary megalakulása

sail-with-background.png

2016

A Carlsberg Group új stratégiája - SAIL'22

Ismerje meg részletesebben stratégiánkat
01.jpg

2016

A Carlsberg bemutatja az „Újrafőztük projektet”, ezzel ünnepelve a Carlsberg Laboratórium évfordulóját