Menü
jacobsen_2_carlsberggroup.jpg

A Sörkészítés Művészete

J.C. Jacobsen Szállóigéi

(…) folyamatosan arra kell törekedni, (…) hogy a sörkészítés művészetét a tökéletesség lehető legmagasabb fokára fejlesszük (…) és (…) hozzájáruljunk ahhoz, hogy a sörfőzés színvonala ebben az országban elismerésre méltóan magas maradjon.

carlsberg-beer_stories-ingredients_2880x1200.jpg

Alapanyagok

Árpa

 

Hordeum vulgare. Ez az árpa latin neve, pedig nincs benne semmi vulgáris. De tény, hogy eléggé speciálisan malátázott árpát használunk a sörfőzéshez. Saját “Árpatermesztő Csoportunk” van, akik szoros kapcsolatban dolgoznak együtt a sörmesterekkel. A Csoport a legjobb jellemzőkkel rendelkező árpát válogatja ki, és a saját kutatási területünkön termeszti hagyományos eljárással, 100%-osan génmódosítás-mentesen. Így tekintettel arra, hogy a Carlsberg 100%-osan tiszta malátából készül, azaz nem tartalmaz semmilyen segédanyagot, beletelik néhány évbe, amíg megfelelő mennyiségű árpát nemesítünk. Valószínűleg megéri a fáradságot.

Komló

 

A komló a mi titkos összetevőnk. Természetesen nem az a titok, hogy a sörünk komlót tartalmaz, de azt a fajtát, amit használunk egy olyan titkos recept alapján készítjük elő, amit csak mi ismerünk. Ezt Carlsberg Aroma Komlókivonatnak hívják, és csak a Carlsberg használja, senki más. Végül is, csak egy legjobb sör maradhat a világon. 

Élesztő

 

Az élesztő a történetünk és a minőségre való törekvésünk középpontjában áll. 1879-ben a Carlsberg volt az első sörfőzde, amely tisztított sörélesztőt állított elő, a Saccharomyces Carlsbergensist. Azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy javítsuk az élesztőnk ízét és a sörünk stabilitását. Ezt klasszikus elárással tesszük, így akár 20 kísérletet is elvégzünk, és évekbe telik, amíg megkapjuk azt az új “törzset”, ami elég jó minőségű a sörkészítéshez. De a lényeg, hogy betartjuk az ígéretünket, és kizárólag 100%-osan génmódosítás-mentes sört állítunk elő.

carlsberg-beer_stories-brewing_process_2880x1200.jpg

A Sörfőzés Folyamata

Malátázás

 

A sörfőzés folyamatának első lépése az árpa átalakítása malátává, ez az a folyamat, amelyet szigorú minőségi szabványaink szerint ellenőrzünk és felügyelünk. 

Főzés

 

A malátát őrlik, zúzzák, szűrik és forralják. A sörfőzési folyamat során a keményítőt cukorrá alakítják, és a forralás során a komlót is hozzáadják. A folyamat végén keletkező termék a cefre. 

Erjesztés

 

A cefrét hűtik és levegőztetik, mielőtt a speciális Carlsberg Élesztőt hozzáadják. A Carlsberg egy alsó erjesztésű sör, ami azt jelenti, hogy az erjedés alacsony hőmérsékleten, 14 °C-on történik. A sör pedig hét napon keresztül, kíméletesen erjed. 

Kóstolás

 

Sörfőző mestereink akkor kóstolják meg a sört, amikor befejeződik az erjesztési folyamat. Ez közvetlenül a következő lépés (szűrés) előtt történik, és ez biztosítja, hogy a sör megfeleljen az ízprofilnak. A szűrés és a palackozás után is sor kerül egy-egy kóstolásra. Minden Carlsberg sörfőzde mintát küld a söréből Koppenhágába, ahol egy kinevezett szakértőkből álló kóstolóbizottság kóstolja és bírálja a sör minőségét.

Csomagolás

 

Természetesen az számít, ami belül van. Ugyanakkor – figyelembe véve a világszerte szállított és eladott üvegek és dobozok millióit – tekintettel kell lennünk a globális hatásunkra, és hogy mit tehetünk a fenntarthatóság érdekében. A Carlsberg Körforgás Közösség (Carlsberg Circular Community) egy innovatív partnerség a legnagyobb csomagolásbeszállítóinkkal, melynek célja, hogy újragondolja a csomagolóanyagok tervezését és gyártását a hulladék minimalizálása, valamint az újrafelhasználás és újrahasznosítás érdekében. A sört például három éven belül talán már az új #ZöldRostPalackunkból iszod majd, amely újrahasznosítható farostból készül. Az új palack 100%-osan lebomló lesz, azaz egyáltalán nem képez hulladékot.

carlsberg-beer_stories-best_beer_2880x1200.jpg

Valószínűleg a Legjobb Sör

A Világon