Menü
Jacobsen 2 Carlsberggroup

A Sörkészítés Művészete

J.C. Jacobsen Szállóigéi

(…) folyamatosan arra kell törekedni, (…) hogy a sörkészítés művészetét a tökéletesség lehető legmagasabb fokára fejlesszük (…) és (…) hozzájáruljunk ahhoz, hogy a sörfőzés színvonala ebben az országban elismerésre méltóan magas maradjon.

Carlsberg Beer Stories Ingredients 2880X1200

Alapanyagok

Árpa

 

Hordeum vulgare. Ez az árpa latin neve, pedig nincs benne semmi vulgáris. De tény, hogy eléggé speciálisan malátázott árpát használunk a sörfőzéshez. Saját “Árpatermesztő Csoportunk” van, akik szoros kapcsolatban dolgoznak együtt a sörmesterekkel. A Csoport a legjobb jellemzőkkel rendelkező árpát válogatja ki, és a saját kutatási területünkön termeszti hagyományos eljárással, 100%-osan génmódosítás-mentesen. Így tekintettel arra, hogy a Carlsberg 100%-osan tiszta malátából készül, azaz nem tartalmaz semmilyen segédanyagot, beletelik néhány évbe, amíg megfelelő mennyiségű árpát nemesítünk. Valószínűleg megéri a fáradságot.

Komló

 

A komló a mi titkos összetevőnk. Természetesen nem az a titok, hogy a sörünk komlót tartalmaz, de azt a fajtát, amit használunk egy olyan titkos recept alapján készítjük elő, amit csak mi ismerünk. Ezt Carlsberg Aroma Komlókivonatnak hívják, és csak a Carlsberg használja, senki más. Végül is, csak egy legjobb sör maradhat a világon. 

Élesztő

 

Az élesztő a történetünk és a minőségre való törekvésünk középpontjában áll. 1879-ben a Carlsberg volt az első sörfőzde, amely tisztított sörélesztőt állított elő, a Saccharomyces Carlsbergensist. Azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy javítsuk az élesztőnk ízét és a sörünk stabilitását. Ezt klasszikus elárással tesszük, így akár 20 kísérletet is elvégzünk, és évekbe telik, amíg megkapjuk azt az új “törzset”, ami elég jó minőségű a sörkészítéshez. De a lényeg, hogy betartjuk az ígéretünket, és kizárólag 100%-osan génmódosítás-mentes sört állítunk elő.

carlsberg-beer_stories-brewing_process_2880x1200.jpg

A Sörfőzés Folyamata

Malátázás

 

A sörfőzés folyamatának első lépése az árpa átalakítása malátává, ez az a folyamat, amelyet szigorú minőségi szabványaink szerint ellenőrzünk és felügyelünk. 

Főzés

 

A malátát őrlik, zúzzák, szűrik és forralják. A sörfőzési folyamat során a keményítőt cukorrá alakítják, és a forralás során a komlót is hozzáadják. A folyamat végén keletkező termék a cefre. 

Erjesztés

 

A cefrét hűtik és levegőztetik, mielőtt a speciális Carlsberg Élesztőt hozzáadják. A Carlsberg egy alsó erjesztésű sör, ami azt jelenti, hogy az erjedés alacsony hőmérsékleten, 14 °C-on történik. A sör pedig hét napon keresztül, kíméletesen erjed. 

Kóstolás

 

Sörfőző mestereink akkor kóstolják meg a sört, amikor befejeződik az erjesztési folyamat. Ez közvetlenül a következő lépés (szűrés) előtt történik, és ez biztosítja, hogy a sör megfeleljen az ízprofilnak. A szűrés és a palackozás után is sor kerül egy-egy kóstolásra. Minden Carlsberg sörfőzde mintát küld a söréből Koppenhágába, ahol egy kinevezett szakértőkből álló kóstolóbizottság kóstolja és bírálja a sör minőségét.

Csomagolás

 

Természetesen az számít, ami belül van. Ugyanakkor – figyelembe véve a világszerte szállított és eladott üvegek és dobozok millióit – tekintettel kell lennünk a globális hatásunkra, és hogy mit tehetünk a fenntarthatóság érdekében. A Carlsberg Körforgás Közösség (Carlsberg Circular Community) egy innovatív partnerség a legnagyobb csomagolásbeszállítóinkkal, melynek célja, hogy újragondolja a csomagolóanyagok tervezését és gyártását a hulladék minimalizálása, valamint az újrafelhasználás és újrahasznosítás érdekében. A sört például három éven belül talán már az új #ZöldRostPalackunkból iszod majd, amely újrahasznosítható farostból készül. Az új palack 100%-osan lebomló lesz, azaz egyáltalán nem képez hulladékot.

Carlsberg Beer Stories Best Beer 2880X1200

Valószínűleg a Legjobb Sör

A Világon